W moim warzeniu pominę wszystkie warki z gotowców, chociaż były skrzętnie robione zapiski.
Pierwsza warka z zacieraniem. 21.11.2009
$1
Nastaw na 20L
-monachijski 4kg
-karmelowy jasny 0.3kg
-gęstwa dolniaków urquell [dzięki uprzejmości fidoangel]
Zacieranie metodą infuzyjną.
52st - 15min
62st - 30min
72st - 30min
po wysłodzeniu 20L - 13blg dodałem wody do 22L zeszło po odparowaniu podczas chmielenia do 11blg
marynka 50g
25g - 60min
25g - 5min przed końcem gotowania.
Fermentacja na balkonie - przez pierwsze dwa dni mało oznak, następnie po dość intensywnym napowietrzeniu odpowiedziały jak na rozkaz.
Po lekkim spadku temperatury na zewnątrz, wszystkie procesy spowolniły.
Dzisiaj przelałem na cichą przy 4.5blg
Zebrałem gęstwe po uprzednim przygotowaniu sprzętu.
Mam nadzieję, że jeszcze trochę odferementuje.
Nie omieszkałem spróbować młodego piwa - dość wyczuwalny aromat chmielowy, spora goryczka i słodowość... więcej nie umiem określić, ale na pewno jest o niebo lepsze niż każdy gotowiec.
Przewiduje butelkowanie na następną sobotę czyli 12.XII
Następna warka już za tydzień surowce i sprzęt gotowe do pracy.
Jeszcze raz dziękuję fidoangel za wsparcie i wszystkie cenne rady.
Pozdrawiam - maroxan.
Pierwsza warka z zacieraniem. 21.11.2009
$1
Nastaw na 20L
-monachijski 4kg
-karmelowy jasny 0.3kg
-gęstwa dolniaków urquell [dzięki uprzejmości fidoangel]
Zacieranie metodą infuzyjną.
52st - 15min
62st - 30min
72st - 30min
po wysłodzeniu 20L - 13blg dodałem wody do 22L zeszło po odparowaniu podczas chmielenia do 11blg
marynka 50g
25g - 60min
25g - 5min przed końcem gotowania.
Fermentacja na balkonie - przez pierwsze dwa dni mało oznak, następnie po dość intensywnym napowietrzeniu odpowiedziały jak na rozkaz.
Po lekkim spadku temperatury na zewnątrz, wszystkie procesy spowolniły.
Dzisiaj przelałem na cichą przy 4.5blg
Zebrałem gęstwe po uprzednim przygotowaniu sprzętu.
Mam nadzieję, że jeszcze trochę odferementuje.
Nie omieszkałem spróbować młodego piwa - dość wyczuwalny aromat chmielowy, spora goryczka i słodowość... więcej nie umiem określić, ale na pewno jest o niebo lepsze niż każdy gotowiec.
Przewiduje butelkowanie na następną sobotę czyli 12.XII
Następna warka już za tydzień surowce i sprzęt gotowe do pracy.
Jeszcze raz dziękuję fidoangel za wsparcie i wszystkie cenne rady.
Pozdrawiam - maroxan.
Comment